Cukrász* (OKJ 34 811 01) - Probitas Plus Kft.

A képzési program nyilvántartásba vételi száma: E-000720/2014/A034

A szakképesítés munkaterületének rövid leírása:
A cukrász szakember a cukrászatban, cukrászüzemben, fagylaltozóban a termelési tevékenységeket végzi, felelős a technológiai, higiéniai, munkavédelmi szabályok betartásáért.

A szakképesítéssel rendelkező képes:

  • saját munkáját megszervezni
  • élelmiszer előállítás higiéniai alapkövetelményeinek betartásával korszerű táplálkozáshoz mindjobban igazodó cukrászati terméket készíteni
  • cukrásztechnológiai alapműveleteket végezni
  • cukrászkészítményeket előállítani
  • bevonó anyagokat készíteni, felhasználni
  • cukrászati félkész- és késztermékeket és bevonóanyagot készíteni
  • uzsonnasüteményeket készíteni
  • kikészített süteményeket készíteni
  • fagylaltokat készíteni
  • bonbonokat készíteni
  • alkalmi díszmunkákat a vendégek kérésének megfelelően elkészíteni

A 34 811 01 azonosító számú, Cukrász megnevezésű szakképesítés szakmai követelménymoduljainak azonosítója és megnevezése, ill. a szakmai vizsga részei:

A szakképesítés szakmai követelménymoduljainak
azonosító számamegnevezésevizsgatevékenysége
11561-16Gazdálkodási ismeretekírásbeli
11518-16Élelmiszerismeretírásbeli
11519-16Élelmiszerbiztonsági alapismeretekírásbeli
11521-16Cukrász szakmai idegen nyelvszóbeli
11522-16Cukrász szakmai feladatokírásbeli és gyakorlati
11497-12Foglalkoztatás I.írásbeli
11499-12Foglalkoztatás II.írásbeli

A komplex szakmai vizsga vizsgatevékenységei és vizsgafeladatai:

Gyakorlati vizsgatevékenység
A vizsgafeladat megnevezése: Cukrászati termékkészítés
A vizsgafeladat ismertetése: Meghatározott darabszámban, három féle cukrászati késztermék és egy díszmunka készítése. A vizsgázónk, cukrászati késztermékekhez a félkész termékeket is el kell készítenie.
– uzsonnasütemény vagy teasütemény készítése
– kikészített sütemény készítése
– fagylalt, vagy pohárkrém, vagy bonbon, vagy tányérdesszert készítése
– díszmunka készítése 16 szeletes előzetesen betöltött tortára

Központi írásbeli vizsgatevékenység
A vizsgafeladat megnevezése: Cukrászati termékek technológiája, termeléshez kapcsolódó gazdasági számítások
A vizsgafeladat ismertetése:
Cukrászati félkész és késztermékek készítésének technológiája, a termékek előállításához alkalmazott gépek, berendezések munkavédelmi előírása.
A cukrászati termeléshez kapcsolódó gazdasági és cukrász üzemi árugazdálkodással kapcsolatos számítások (anyaghányad, veszteségszámítás, kalkuláció, leltározási feladatok)

Szóbeli vizsgatevékenység
A vizsgafeladat megnevezése: Cukrász szakmai idegen nyelv, élelmiszerismeret, élelmiszerbiztonság
A vizsgafeladat ismertetése: Központi tételsor alapján, mely az alábbi témaköröket tartalmazza
– egy cukrászati termék anyaghányadának, a műveletekhez szükséges eszközeinek és készítésének, idegen nyelvű, ismertetése
– a cukrászati termékkészítéshez alkalmazott nyersanyagok jellemzőinek, a nyersanyagok technológiai szerepének és, felhasználási lehetőségeinek magyar nyelvű ismertetése
– a cukrászati termék előállítás élelmiszerbiztonsági követelményeinek magyar nyelvű ismertetése

A szakképesítéssel legjellemzőbben betölthető munkakör(ök), foglalkozás(ok)

FEOR számaFEOR megnevezéseA részszakképesítéssel betölthető munkakör(ök)
5135CukrászFagylaltkészítő
Karamell cukrász
Lágyfagylaltos
Marcipánfigura készítő
Süteménykészítő
Tortakészítő

A képzés megkezdésének szükséges feltételei:
Iskolai előképzettség: alapfokú iskolai végzettség,
Egészségügyi vizsgálat: szükséges
Pályaalkalmassági követelmény: szükséges

Tervezett képzési idő: a képzésben résztvevőkkel megbeszéltek szerint