Diétás szakács (OKJ 35 811 03) - Probitas Plus Kft.

A képzési program nyilvántartásba vételi száma: E-000720/2014/A042

A szakképesítés munkaterületének rövid leírása

A diétás szakács a közétkeztetés területén, ide értve a fekvőbeteg ellátást biztosító egészségügyi  a nevelési-oktatási, a szociális alapszolgáltatásokat és szakosított ellátást végző, illetve gyermekjóléti alap és szakellátást biztosító intézményeket, a turizmus és a vendéglátás (gyógyszállók, wellness és fitnesz szolgáltatások),valamint a speciális igényű táplálás területén (pl. sporttáplálkozás) a dietetikus által összeállított étrendet készíti el.

A szakképesítéssel rendelkező képes:
az egészséges táplálkozás és a diétás előírások ismeretében minden fogyasztó, ellátott és szolgáltatást igénybevevő egészségi állapotának megfelelő ételek elkészítésére és tálalására,
–  az egészségmegőrző életmód és a diétát igénylő állapotok ismeretében alkalmazni a különböző korcsoportok energia- és tápanyagszükségletére, valamint az ételkészítés során felhasznált alapanyagok tápanyagértékére diétába illeszthetőségére vonatkozó ismereteit,
–  az egészséges táplálkozáshoz és a diétás ételek szakszerű elkészítéséhez kapcsolódó konyhatechnológiai eljárásokat, élelmiszer-alapanyag és készétel tárolási-szállítási követelményeket alkalmazni,
–  különböző korcsoportoknak, különleges táplálkozási igényűeknek minden, szakorvos által igazolt diétás étkezést igénylő személy számára az állapotának megfelelő , dietetikus által tervezett diétás ételeket készíteni.

Az 35 811 03 azonosító számú,  Diétás szakács megnevezésű szakképesítés szakmai követelménymoduljainak azonosítója és megnevezése, ill. a szakmai vizsga részei:

A szakképesítés szakmai követelménymoduljainak
azonosító számamegnevezésea modulzáró vizsga vizsgatevékenysége
11517-14Táplálkozási alapismeretekírásbeli
11516-14Diétás ételkészítésgyakorlati

A komplex szakmai vizsga vizsgatevékenységei és vizsgafeladatai 

Gyakorlati vizsgatevékenység
A vizsgafeladat megnevezése: Diétás ételkészítési alapfeladatok
A vizsgafeladat ismertetése: A vételezési jegy alapján előétel, leves, köret, főzelék, főfogás (hús, hal, egyéb), saláta, desszert ételcsoportokból kétféle diétás, vagy különleges igényű étel elkészítése és tálalása minimum három adagban.

Szóbeli vizsgatevékenység
A vizsgafeladat megnevezése: Szóban ismerteti a diétás és különleges étrendek jellemzőit, szabályait, a nyersanyag-válogatás és helyettesítés szempontjait, az alapanyag, élelmiszer és készétel tárolás és szállítás élelmiszerbiztonsági feltételeit, tápanyag-számítási feladatokat végez, ismerteti a különleges ételkészítési technikákat és módszereket. Ismerteti az egységes diétás rendszert is magába foglaló diétás konyhatechnológiát.
A vizsgafeladat ismertetése: Ismerteti a különböző korcsoportoknak (gyermekek, felnőttek, idősek), fogyókúrázóknak, vegetáriánusoknak, diabéteszes-, máj- és epebetegeknek, továbbá táplálékallergiában, -intoleranciában (pl. glutén, laktóz, tojás, stb.) magas vérnyomásban, érelmeszesedésben szenvedőknek, infarktusos-, köszvényes, vérszegény, székrekedéses betegek, valamint a várandós és szoptatós anyák részére az ételkészítés menetét, szabályait és ételkészítési technológiákat ajánl.

A szakképesítéssel legjellemzőbben betölthető munkakör(ök), foglalkozás(ok)

FEOR számaFEOR megnevezéseA részszakképesítéssel betölthető munkakör(ök)
Diétás szakácsHidegkonyhai szakács
Étkezdei szakácsKözétkeztetési szakács
5134SzakácsGrill szakácsKukta
Gyermekélelmezési szakácsMelegkonyhai szakács
HajószakácsPizzakészítő szakács
Segédszakács
Szakács, diétás szakácsHelyettes séf
3222Konyhafőnök, SéfÉttermi műszakvezetőKonyhafőnök
FőszakácsKonyhavezető

A képzés megkezdésének szükséges feltételei:
Iskolai előképzettség: 34 811 04 Szakács,  33 78 26 02 Szakács, 33 811 03 0000 0000 Szakács, 33 811 03 1000 0000        Szakács
Előírt gyakorlat:                  a szakács szakma munkaterületén a szakirányú képesítést megszerzését követően végzett 2 év
Egészségügyi alkalmassági követelmények: szükségesek

Tervezett képzési idő: a képzésben résztvevőkkel megbeszéltek szerint