Vendéglátó eladó* (OKJ 34 811 05) - Probitas Plus Kft.

A képzési program nyilvántartásba vételi száma: E-000720/2014/A015

A szakképesítés munkaterületének rövid leírása:

A vendéglátó eladó a cukrászdák, kávézók, eszpresszók, ételbárok, bárok, gyors-étkezőhelyek, hidegbüfék, büfék, falatozók szakembere. Reggeli- és uzsonnaételeket, gyorsételeket, hidegkonyhai készítményeket, salátákat készít és értékesít helyben és elvitelre. Feladata továbbá az értékesítő munkák szakszerű ellátása, vitrineket, kínáló polc és pultrendszereket rendez, kávét és teát főz, alkoholmentes és alkoholos italokat készít. Cukrászkészítmények, fagylaltok befejező műveleteit végzi, pultkiszolgálást és felszolgálást végez.

A szakképesítéssel rendelkező képes:
– reggeli és uzsonnaételeket, gyorsételeket, hidegkonyhai készítményeket, salátákat készíteni, adagolni, tálalni helyben fogyasztásra vagy elvitelre
– szakszerűen kezelni a sütő-főző berendezéseket és az értékesítés gépeit
– betartani a higiéniai előírásokat, az élelmiszerbiztonsági, munkavédelmi, tűzrendészeti, és környezetvédelmi szabályokat a termelő és értékesítő munkája alatt
– büfé és gyorséttermi, valamint cukrászdai, kávéházi pultkiszolgálást és felszolgálást végezni
– nyugtát, számlát készíteni, fizettetni
– elszámolni a napi bevétellel, standolni
– beüzemelni, és üzemen kívül helyezni a gépeket
– elvégezni az üzlet nyitási, és zárási teendőit
– cukrászati készítmények befejező műveleteit végezni, feltölteni a hűtővitrineket
– betartani a fogyasztóvédelmi előírásokat

A 34 811 05 azonosító számú, Vendéglátó eladó megnevezésű szakképesítés szakmai követelménymoduljainak azonosítója és megnevezése, ill. a szakmai vizsga részei:

A szakképesítés szakmai követelménymoduljainak
azonosító számamegnevezésevizsgatevékenysége
11518-16Élelmiszerismeretírásbeli
11519-16Élelmiszerbiztonságírásbeli
11520-16Vendéglátó kereskedelemgyakorlati

A komplex szakmai vizsga vizsgatevékenységei és vizsgafeladatai:
Gyakorlati vizsgatevékenység
A vizsgafeladat megnevezése: Termelő és értékesítő feladat végrehajtása
A vizsgafeladat ismertetése: Egy vendég részére gyorséttermi, hidegkonyhai, reggeli, uzsonna étel, és reggeli, vagy uzsonna ital adagolása, tálalása, elcsomagolása. Az étkezés befejezésekor elkészíti a gépi nyugtát, és „fizetteti” a vendéget. Az üzletben található gépeket, sütő-főző berendezéseket üzembe, illetve üzemen kívül helyezi.

Központi írásbeli vizsgatevékenység—

Szóbeli vizsgatevékenység
A vizsgafeladat megnevezése: Vendéglátó eladó feladatai
A vizsgafeladat ismertetése: Vendéglátó vállalkozások lényege és jellemzői, élelmianyag és italismeret, különböző kávékészítési, kávédíszítési eljárások, teakészítési, teaszertartási ismeretek, koktél, jégkása, frappé, és turmixital készítési ismeretek, cukrászdai és kávéházi felszolgálás szabályai, élelmiszerbiztonsági szabályok, vendégkommunikáció, etikett, protokoll szabályok.

A szakképesítéssel legjellemzőbben betölthető munkakör(ök), foglalkozás(ok)

FEOR számaFEOR megnevezéseA részszakképesítéssel betölthető munkakör(ök)
5133PultosMixer
Italmérő
Csapos
9235Gyorséttermi eladóHidegbüfé-eladó
Gyorsétel készítő és eladó

A képzés megkezdésének szükséges feltételei:
Iskolai előképzettség: alapfokú iskolai végzettség,
Egészségügyi vizsgálat: szükséges

Tervezett képzési idő: a képzésben résztvevőkkel megbeszéltek szerint