GYIK - Probitas Plus Kft.

Rendelkezem korábban szerzett “Könnyűgépkezelő” OKJ bizonyítvánnyal milyen gépekre szerezhetek jogosultságot?

A 21/2010. (V. 14.) NFGM rendelet – az egyes ipari és kereskedelmi tevékenységek gyakorlásához szükséges képesítésekről – melléklet 5. műszaki biztonság táblázat 8-13 sor. – tartalmazza a korábbi szakképesítések megfeleltetését a jelenlegi szakképesítésekre vonatkoztatva, így az említett szakképesítés birtokában az alábbi (jelenlegi) szakképesítés alá tartozó géptípusokra szerezhető meg a gyakorlatot igazoló okirat (jogosítvány, tanúsítvány):

– “Építési anyagelőkészítő gépkezelő”;

– “Emelőgépkezelő”;

– “Energiaátalakító-berendezés kezelő”;

– “Targoncavezető”

 

Rendelkezem korábban szerzett “Nehézgépkezelő” OKJ bizonyítvánnyal milyen gépekre szerezhetek jogosultságot?

A 21/2010. (V. 14.) NFGM rendelet – az egyes ipari és kereskedelmi tevékenységek gyakorlásához szükséges képesítésekről – melléklet 5. műszaki biztonság táblázat 8-13 sor. – tartalmazza a korábbi szakképesítések megfeleltetését a jelenlegi szakképesítésekre vonatkoztatva, így az említett szakképesítés birtokában az alábbi (jelenlegi) szakképesítés alá tartozó géptípusokra szerezhető meg a gyakorlatot igazoló okirat (jogosítvány, tanúsítvány):

– “Építési anyagelőkészítő gépkezelő”;

– “Emelőgépkezelő”;

– “Földmunkagép kezelő”;

– “Targoncavezető”

– “Útépítőgép-kezelő”

Milyen dokumentumok kellenek ahhoz, hogy targoncát, emelőgépet kezelhessek?

– OKJ bizonyítvány (jelenlegi szakképesítés-elágazásokra – targoncavezető, emelőgépkezelő (kivéve targonca) – vagy korábbi – Emelőgépkezelő, Könnyűgépkezelő, Nehézgépkezelő).

– Gyakorlatot igazoló okirat (korábbi “építőgépkezelő jogosítvány” – jelenlegi – “gépkezelő jogosítvány” illetve a vonatkozó rendelet hatálya alá nem eső gépekre – képző által kiállított “gyakorlati tanúsítvány”.

Ha van OKJ bizonyítványom, kezelhetek gépet (emelőgép, targonca, stb.)?

Nem, a szakképesítés megszerzése nem jogosít fel gépkezelésre. Rendelkezni kell valamilyen gyakorlatot igazoló okirattal (jogosítvány, tanúsítvány) amiben az adott gépre (gépcsoportra) vonatkozó utalás van.

Mit jelent a gépkezelői jogosítvány elnevezés?

A gépkezelői jogosítvány egy kombinált hatósági dokumentum:

A “Gépkezelői jogosítvány” elnevezés egy összefoglaló dokumentum meghatározása, mely megfelelő szakképesítés birtokában lehetővé teszi többféle gépcsoport-bejegyzés megszerzését tulajdonosa számára. Így gyakorlatilag a bejegyzett gépcsoportok alapján nevezhetjük “Targoncavezető jogosítvány”-nak vagy “Emelőgépkezelő jogosítvány”-nak stb., vagy ezek kombinációjának.

Az oldal alján, a “szakképzés választó” fejezetben elhelyezett szakképesítések linkjeire kattintva megtudhatja, hogy az adott szakképesítés birtokában a vonatkozó rendelet szerint milyen gépcsoportokra szerezheti meg a bejegyzést a Gépkezelői jogosítványba.

A megfelelő szakképesítések birtokában a jelentkező mentesül az elméleti képzés és vizsga alól, “csak” gyakorlati vizsgát kell tennie az adott gépcsoportból a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) által delegált vizsgabizottság előtt.

 

Mikor szükséges a gépkezelő jogosítványt, targoncavezető jogosítványt kiváltani?

Abban az esetben, ha Ön a közúti közlekedési ágazatban használt önjáró emelő- és rakodógépet kezel, (a rendelet hatálya kiterjed: a közúti áruszállítást végző jármű megrakásához vagy ennek előkészítéséhez alkalmazott minden olyan önjáró emelő és rakodógépre (járműre), továbbá járműre szerelt gépi berendezésre, amelyet anyagmozgatásra, rakodásra vagy emelésre használnak) szükséges a 40/2009 KHEM rendelet alapján, a NKH által kiadott gépkezelői jogosítvány.

A fent említett rendelet hatálya alá nem eső gépek, gépcsoportok kezelése esetén képzőintézményi gyakorlati tanúsítvány szerezhető.

Korábbi (mustársárga) “Építőgépkezelő jogosítványom” van, de nincs benne a kezelni kívánt géptípus. Bejegyeztethető új géptípus?

Nem, 2009. január 1-jétől hatályon kívül helyezték a 6/1980. (I. 25.) ÉVM-KPM együttes rendeletet – ami alapján a (mustársárga) jogosítványt kiadták, így bővítése nem lehetséges.

Új gép, gépcsoport kezelésekor a jelenlegi helyzetben, az NKH által, a 40/2009 KHEM rendelet alapján kiállított “gépkezelő jogosítvány” vagy (a rendelet hatálya alá nem eső gépek, gépcsoportok esetében) képzőintézményi gyakorlati tanúsítvány szerezhető.

Van korábbi (mustársárga) “Építőgépkezelő jogosítványom”, ez érvényes még?

Igen, az Építőgépkezelő jogosítvány a bejegyzett emelő- és rakodógép kezelésére 2016. június 30-ig jogosít. (40/2009 KHEM rendelet alapján).

A fenti határidőt követő változásokról jelenleg nincs információ.

Minden esetben szükségem van gépkezelő jogosítványra emelő és anyagmozgató gép kezeléséhez?

Nem, a 2009. január 1-jétől hatályon kívül helyezett 6/1980. (I. 25.) ÉVM-KPM együttes rendelet helyett még mindig nem jelent meg új – a gépkezelői jogosultságokat szabályozó országos érvényű – rendelet.

A “gépkezelő jogosítvány” kiadását szabályozó rendelet (40/2009 KHEM rendelet) hatálya alá nem eső gépekre jelenleg, a képző által kibocsátott gyakorlati tanúsítvány szerezhető.

 

Van “Emelőgépkezelő jogosítványom” (mustársárga), de nincs hozzá OKJ bizonyítványom. Muszáj megszereznem azt, ezzel nem végezhetek munkát?

Nem, az OKJ szakképesítés szükségességét két rendelet is előírja.

– a 47/1999. (VIII. 4.) GM rendelettel hatályba léptetett Emelőgép Biztonsági Szabályzat I. fejezet 5.1. pontja.

– 21/2010. (V. 14.) NFGM rendelet – az egyes ipari és kereskedelmi tevékenységek gyakorlásához szükséges képesítésekről – melléklet 5. műszaki biztonság táblázat 8-13 sor.

Targoncát és darut is szeretnék kezelni. Milyen papírokat, milyen OKJ szakképesítést, szakképesítéseket kell szereznem?

Ha nem rendelkezik korábbi vonatkozó OKJ szakképesítéssel (“Könnyűgépkezelő”, “Nehézgépkezelő”, “Emelőgépkezelő 31 582 06 0100 31 01″) akkor a jelenleg érvényben lévő szakképzési rendelet alapján “Targoncavezető” és “Emelőgépkezelő (kivéve targonca)” OKJ szakképesítést is meg kell szereznie.

A szakképesítések elnevezéséből nyilvánvaló, hogy amennyiben valaki a fent említett két szakképesítésen kívül besorolt gépet kíván kezelni, (pl.: földmunkagép) akkor további szakképesítések megszerzése válik szükségessé (pl.: Földmunka-, rakodó- és szállítógép kezelői OKJ-s szakképesítés).

Ezeken kívül gyakorlatot igazoló okirat (jogosítvány, gyakorlati tanúsítvány) megszerzése szükséges, mivel a szakképesítés megszerzése önmagában nem jogosít fel gépkezelésre.

 

Az “Építőgépkezelő jogosítvány”-omban (mustársárga) az található, hogy 5t alatti gépet kezelhetek, mi a teendőm, ha nagyobb teherbírású gépet szeretnék kezelni?

Semmi. A 2009. január 1-jétől hatályon kívül helyezett 6/1980. (I. 25.) ÉVM-KPM együttes rendelet (ami alapján az említett jogosítványt kiadták) helyett még mindig nem jelent meg új – a gépkezelői jogosultságokat szabályozó országos érvényű – rendelet.

A rendelet megszűnésével megszűnt a gépek, gépcsoportok, teherbírás szerinti besorolása is, így jelenleg nem tiltja semmi, hogy magasabb teherbírású emelőberendezést kezelhessen, üzemeltethessen a meglévő képesítésével.

Az “Építőgépkezelő jogosítványomban” (mustársárga) van homlokvillás targonca bejegyzés, de magasemelő (toló-oszlopos) gépet szeretnék kezelni, mi a teendőm?

A 2009. január 1-jétől hatályon kívül helyezett 6/1980. (I. 25.) ÉVM-KPM együttes rendelet (ami alapján az említett jogosítványt kiadták) helyett még mindig nem jelent meg új – a gépkezelői jogosultságokat szabályozó országos érvényű – rendelet.

A rendelet megszűnésével megszűnt a gépek, gépcsoportok, szerkezeti kialakítás illetve hajtóenergia (elektromos, belsőégésű motoros, gázüzemű) szerinti besorolása is, így jelenleg nem tiltja semmi, hogy a bejegyzettől eltérő szerkezeti kialakítású vagy hajtóenergiájú gépet kezelhessen, üzemeltethessen a meglévő képesítésével.

Figyelembe kell venni azonban,

hogy a jelenleg érvényben lévő (részben vonatkozó) rendeleti besorolás szerint az irányítás alapján meghatározott, három gépcsoportba tartozó gépekre vonatkozhat csak a fenti megállapítás (ülő, álló és gyalogkíséretű).

Tehát a fenti esetre alkalmazható (a bejegyzett homlokvillás, és a kezelni kívánt magas emelő (toló-oszlopos gép) is ülő vezetésű).

Felmerül azonban a kérdés, vajon ténylegesen van-e gépkezelési készsége a homlokvillás bejegyzéssel rendelkező felhasználónak egy ilyen speciális kezelésű gépre?

Az ilyen kérdéses esetekre vonatkozólag lehetőségként merül fel, jelenleg (amíg átfogó rendelet nem születik) a 40/2009 KHEM rendelet hatálya alá nem eső gépekre, a képző által, speciálisan az adott gépre kialakított szerkezettani, biztonságtechnikai és gyakorlati képzés és vizsga alapján kibocsátott gyakorlati tanúsítvány.

Híddarut szeretnék kezelni, milyen papírokra van szükségem?

Ha Ön rendelkezik korábbi vonatkozó OKJ szakképesítéssel (“Könnyűgépkezelő”, “Nehézgépkezelő”, “Emelőgépkezelő 31 582 06 0100 31 01″) akkor a szakképesítésével kapcsolatban nincs teendője.

Amennyiben nem rendelkezik szakirányú szakképesítéssel, a jelenleg érvényben lévő szakképzési rendelet alapján “Emelőgépkezelő (kivéve targonca)” OKJ szakképesítést kell szereznie.

Mivel az említett gép semmiképp sem tartozik a (részben vonatkozó) 40/2009 KHEM rendelet hatálya alá, arra NKH által kiadott “gépkezelői jogosítvány” nem szerezhető.

Mivel a szakképesítés mellé (az Emelőgép Biztonsági Szabályzat alapján) gyakorlatot igazoló okirat szükséges, a képző által az adott gépre kialakított szerkezettani, biztonságtechnikai és gyakorlati képzés és vizsga alapján kibocsátott gyakorlati tanúsítvány szerezhető.

Milyen gépeket kezelhetek, ha Targoncavezető OKJ-s szakképesítést szerzek?

A targonca gépcsaládba tartozó bármely géptípus kezelési jogosultsága megszerezhető az említett szakképesítés birtokában.

Mivel a szakképesítés mellé (az Emelőgép Biztonsági Szabályzat alapján) gyakorlatot igazoló okirat szükséges, a kezelni kívánt gépre, gépcsoportra vonatkozó bejegyzéssel ellátott jogosítvány, vagy a 40/2009 KHEM rendelet hatálya alá nem eső gépekre, a képző által kibocsátott gyakorlati tanúsítvány megszerzése szükséges.

A 17/2010. (XI. 25.) NFM “A közlekedési, az informatikai és a postaügyi ágazathoz tartozó szakképesítések szakmai és vizsgakövetelményeinek kiadásáról” rendelet 2 melléklet 1-es sorszám, VII. fejezet alapján az adott szakképesítés-elágazáshoz tartozó géptípusok.

5. Targoncák

5.1. Gyalogkíséretű targonca (3312)

5.2. Vezetőüléses targonca (3324)

5.2.1. Emelővillás targonca

5.2.2. Vezetőt is emelő árugyűjtő targonca (komissiózó)

5.2.3. Vontató és szállító targonca

5.2.4. Önjáró utaslépcső

5.2.5. Egyéb vezetőüléses targonca

5.3. Vezetőállásos targonca (3313)

5.3.1. Emelővillás targonca

5.3.2. Vontató és szállító targonca

5.3.3. Egyéb vezetőállásos targonca

Milyen gépeket kezelhetek, ha “Emelőgépkezelő (kivéve targonca)” szakképesítést szerzek?

Az emelőgép gépcsaládba tartozó bármely géptípus kezelési jogosultsága megszerezhető az említett szakképesítés birtokában. (targoncák nem!)

Mivel a szakképesítés mellé (az Emelőgép Biztonsági Szabályzat alapján) gyakorlatot igazoló okirat szükséges, a kezelni kívánt gépre, gépcsoportra vonatkozó bejegyzéssel ellátott jogosítvány, vagy a 40/2009 KHEM rendelet hatálya alá nem eső gépekre, a képző által kibocsátott gyakorlati tanúsítvány megszerzése szükséges.

A 17/2010. (XI. 25.) NFM “A közlekedési, az informatikai és a postaügyi ágazathoz tartozó szakképesítések szakmai és vizsgakövetelményeinek kiadásáról” rendelet 2 melléklet 1-es sorszám, VII. fejezet alapján az adott szakképesítés-elágazáshoz tartozó géptípusok.

1. Emelőgépek (kivéve targonca)

1.1. Mobil emelőgépek

1.1.1. Gépjármű emelő-hátfalak (4213)

1.1.2. Mobil szerelő állvány (4221)

1.1.2.1. Reptéri catering jármű (4221)

1.1.3. Mobil szerelő kosár (4223)

1.1.4. Hidraulikus szerelőkosaras gépjármű (4224)

1.1.5. Konténeremelő (4374)

1.1.6. Autódaru (4411)

1.1.7. Lánctalpas daru (4431)

1.1.8. Járműre szerelt daru (4451)

1.2. Helyhez kötött üzemű emelő gépek

1.2.1. Híddaru, futódaru

1.2.2. Bakdaru

1.2.3. Portáldaru

1.2.4. Úszódaru

1.2.5. Toronydaru

1.2.6. Födémdaru

1.2.7. Ablakdaru

1.2.8. Konzoldaru

1.2.9. Forgódaru

1.2.10. Árbocdaru

1.2.11. Emelő asztal

1.2.12. Függőlegesen vezetett fülkéjű, építési személy-

és teherfelvonók

1.2.13. Emelőállvány, oszlopos kúszó munkaállvány

1.2.14. Függesztett rendszerű, mozgó munkahíd

1.2.15. Építési teheremelő

1.2.16. Felrakó gép

1.2.17. Gépi hajtású csörlő

1.2.18. Hídvizsgáló

1.2.19. Járműemelő

1.2.20. Körülkerített emelőterű emelő-berendezés

1.2.21. Ollós emelőállvány

1.2.22. Parkoló emelő

1.2.23. Színpadtechnikai emelő-berendezés

1.2.24. Szintkülönbség kiegyenlítő

1.2.25. Vasúti emelő (Emelőoszlop)

1.2.26. Villamos emelődob

1.2.27. Villamos futómacska

Milyen gépeket kezelhetek, ha ” Földmunka-, rakodó- és szállítógép kezelő” szakképesítést szerzek?

A földmunka-, rakodó- és szállítógép kezelő gépcsaládba tartozó bármely géptípus kezelési jogosultsága megszerezhető az említett szakképesítés birtokában.

Mivel a szakképesítés mellé (az Emelőgép Biztonsági Szabályzat alapján) gyakorlatot igazoló okirat szükséges, a kezelni kívánt gépre, gépcsoportra vonatkozó bejegyzéssel ellátott jogosítvány, vagy a 40/2009 KHEM rendelet hatálya alá nem eső gépekre, a képző által kibocsátott gyakorlati tanúsítvány megszerzése szükséges.

A 17/2010. (XI. 25.) NFM “A közlekedési, az informatikai és a postaügyi ágazathoz tartozó szakképesítések szakmai és vizsgakövetelményeinek kiadásáról” rendelet 2 melléklet 1-es sorszám, VII. fejezet alapján az adott szakképesítés-elágazáshoz tartozó géptípusok.

4. Földmunka-, rakodó- és szállítógépek

4.1. Mobil földmunka-, rakodó- és szállítógépek

4.1.1.Traktor alapú univerzális földmunkagép (1111)

4.1.2. Gumikerekes kotró (1212)

4.1.3. Lánctalpas kotró (1222)

4.1.4. Teleszkópos kotró (1223)

4.1.5. Vedersoros kotró és árokásó (1311)

4.1.6. Földtoló (1412)

4.1.7. Földgyalu (1512)

4.1.8. Földnyeső (1612)

4.1.9. Betonszállító mixer gépkocsi (3624)

4.1.10. Betonszállító mixer gépkocsi betonszivattyúval (3626)

4.1.11. Kényszertömörítésű szilárd hulladékgyűjtő és szállító gépek (3627)

4.1.12. Szennyvízszállító és szippantó járművek (3628)

4.1.13. Hidraulikus rakodók, homlokrakodók, forgórakodók, teleszkópos rakodók (4511)

4.1.14. Kompaktor, kompakt rakodó (4572)

4.1.15. Vagonkirakó (4593)

4.1.16. Földmű fenntartó gép (5632)

4.2. Helyhez kötött üzemű földmunka-, rakodó- és szállítógépek

4.2.1. Gumihenger

4.2.2. Statikus henger

4.2.3. Vibrációs henger

4.2.4. Vibrációs tömörítő lap

4.2.5. Dömper (kerekes anyagszállító)

4.2.6. Betonszivattyú

4.2.7. Habarcsszivattyú

4.2.8. Bitumenszivattyú

4.2.9. Zagy és iszapszivattyú

4.2.10. Vízfeltöltő gépjármű

4.2.11. Víz-, és szennyvíz szivattyú

4.2.12. Toalett leeresztő gépjármű

4.2.13. Szivattyú aggregát

4.2.14. Szállító és válogatószalagok

4.2.15. Úszókotró

4.2.16. Vízágyú

4.2.17. Alagcsövező gép