Hatósági vizsga - Probitas Plus Kft.

Gépkezelői hatósági képzés és vizsga

 

Az építőiparban, de a szállítás és raktározás területén is a fizikai munkát különböző gépekkel helyettesítik. Ilyenek pl. a földmunkagépek, emelőgépek, daruk, rakodógépek, erő-és energiaátalakító gépek, targoncák, stb. A korábbi 6/1980 ÉVM-KPM rendelet szerint a gépek besorolása – főleg a kezelhetőség szempontjából- nehéz, könnyű, illetve kisgép kategóriába történt. A kezelésükhöz szükséges ismereteket a besorolásnak megfelelő Könnyűgépkezelő, vagy Nehézgépkezelő szaktanfolyamon lehetett elsajátítani.

A tanfolyam írásbeli, szóbeli és gyakorlati vizsgával zárult. A sikeresen vizsgázók építőgépkezelői jogosítványt kaptak a megfelelő géptípus bejegyzésével.

A 2009. szeptember 01.-én megjelent közúti járművek megrakásában részt vevőknek a közúti közlekedési ágazatban használt önjáró emelő- és rakodógépek kezelőinek képzéséről és vizsgáztatásáról szóló 40/2009 (VIII.31.) KHEM rendelet, mely újraszabályozta a képzést. Fontosabb változás, hogy a többszáz féle géptípus besorolása megszűnt, helyette gépcsoportok lettek meghatározva. Ezzel jelentősen csökkenthető a típusvizsgák száma, mert egy adott gépcsoportra megszerzett gépkezelői jogosítvány a gépcsoporton belül megtalálható összes gép kezelését engedélyezi. Például korábban a targoncavezetőnek külön kellett gyakorlati vizsgát tenni elektromos targonca, dízel targonca, gázüzemű targonca, magasemelő targonca, szállító targonca, oldalvillás targonca, stb. típusokra.  A rendelet 2. § (1) értelmében az építőgépkezelő jogosítvány vagy gépkezelő jogosítvány megszerzése nem mentesít a fent említett OKJ-s szakképesítés megszerzésének kötelezettsége alól.

Az Emelőgép Biztonsági Szabályzat kiadásáról szóló 47/1999. (VIII.4.) GM rendelet az emelőgépek kezelési jogosultságát szakképesítéshez köti, ami  az Országos Képzési Jegyzékben (OKJ) szereplő képesítéssel igazolható, azaz az emelőgépek kezeléséhez megfelelő OKJ-s bizonyítvány is szükséges.

A képzés leírása:

Azok a személyek, akik a közúti közlekedési ágazatban használt önjáró emelő- és rakodógépek kezelőinek képzéséről és vizsgáztatásáról szóló 40/2009. (VIII.31.) KHEM rendelet hatálya alá tartozó önjáró emelő- és rakodógépet, vagy járműre szerelt gépi berendezést kívánnak kezelni, gépkezelői képesítés megszerzésére kötelezettek.

A 40/2009 KHEM rendelet szerinti gépkezelő tanfolyam elvégzése és a gépkezelő jogosítvány megszerzése azonban nem mentesít a megfelelő gépkezelői OKJ-s végzettség megszerzése alól, vagyis a két végzettséget együtt kell megszerezni!

 

A gépkezelői jogosítvány megszerzésének sorrendje

  1. gépkezelés szabályos végrehajtásához előírt, állam által elismert Országos Képzési Jegyzékben (OKJ) szereplő képesítés megszerzéséhez szükséges tanfolyam, OKJ képzés elvégzése.
  2. a Nemzeti Közlekedési Hatóság által előírt feltételek szerinti gépkezelő tanfolyam elvégzése.
  3. vizsgára bejelentés

szükséges hozzá:        – 2 db igazolványkép, (magyar szabvány, egyforma, 1 évnél nem régebbi fotók)

–  munkaköri/szakmai orvosi alkalmassági igazolás,

–  OKJ-s bizonyítvány hitelesített fénymásolata,

–  személyes adatok,

–  gépkezelői jogosítvány fénymásolata, ha van

  1. gépkezelői vizsga (gyakorlati) sikeres teljesítése.
  2. gépkezelői jogosítvány átvétele (a vizsga után 4-5 héttel) a vizsgaszervezőtől.

A kinézetük hasonlósága miatt fontos, hogy megkülönböztethető legyen egymástól a gépkezelő jogosítvány az építőgépkezelő jogosítvány.